Indicatorul de Conformitate este un instrument simplu si clar pentru toti utilizatorii, care arata daca inregistrarile asociate codurilor LEI indeplinesc sau nu politicile Comitetului de Supraveghere si Reglementare (ROC), cel care coordoneaza si supravegheaza sistemul LEI global. Acest indicator este conceput pentru a minimiza riscul de frauda si pentru a creste transparenta entitatilor juridice care detin cod LEI. Astfel, daca sunt îndeplinite conditiile stabilite de ROC, fiecarui cod LEI alocat unei entitati juridice ii este asociat un indicator de conformitate.
Scopul Indicatorului de Conformitate este de a creste transparenta pe pietele financiare globale. In prezent economia globala se confrunta cu niveluri crescute de frauda legata de identitatea entitatilor juridice. Aceasta crestere a criminalitatii digitale cauzeaza daune financiare la nivel global si afecteaza increderea intre entitatile partenere. In plus, crizele financiare au demonstrat necesitatea identificarii unice a partilor din tranzactiile financiare precum si a declararii legaturilor dintre entitatile juridice, pentru ca autoritatile si partenerii existenti sau potentiali sa poata identifica riscurile financiare.
Beneficiile Indicatorului de Conformitate se obtin demonstrand angajamentul fata de transparenta prin actalizarea codului LEI si a datelor privind raportarea relatiilor:
• Combaterea criminalitatii financiare – Indicatorului de Conformitate promoveaza acuratetea si completitudinea datelor asociate codului LEI, ceea ce conduce la partajarea si corelarea eficienta a informatiilor, permitand astfel cresterea calitatii analizelor realizate cu scopul detectarii si combaterii criminalitatii financiare.
• Monitorizarea riscului de piata – Indicatorului de Conformitate permite detectarea mai simpla a conexiunilor intre entitatile juridice si efectuarea analizelor necesare monitorizarii riscurilor din pietele financiare.
• Imbunatatirea proceselor operationale - Indicatorului de Conformitate imbunatateste transparenta cu privire la identificarea entitatilor juridice aceasta fiind utila in aplicarea politicilor de conformitate relevante in procesele operationale permitand astfel realizarea analizelor in timp mai scurt, reducerea numarului de tranzactii esuate, diminuarea efortului de reconciliere, compensare si agregare si a costurilor de raportare.
Conditiile indeplinite de un cod LEI pentru a fi marcat ca fiind „conform” () sunt:
1. Codul LEI este actualizat – respectiv codul LEI a fost reinnoit la timp (i.e. are status ) Accelereaza identificarea entitatilor juridice pe pietele internationale.
Faciliteaza verificarea entitatilor juridice (due-diligence) prin intermediul informatiilor corecte si actuale ale codurilor LEI, in special pentru tranzactiile transfrontaliere.
2. Nivelul 2 de raportare este complet – respectiv entitatea juridica a raportat datele cele mai recente pentru relatiile cu societatea mama si societatea mama finala atunci cand se intocmesc situatii financiare consolidate cu cele ale entitatii legale în cauza sau, dupa caz, a raportat exceptii cu unul din motivele acceptate in acest sens (i.e. PERSOANE_FIZICE, ACTIONARIAT_DIVERSIFICAT, NU_CONSOLIDEAZA)
Creste capacitatea de a detecta si monitoriza riscurile prin determinarea conexiunilor intre entitati.
Indica gradul de transparenta corporativa.
Codul LEI al unei entitati juridice marcat ”conform” semnaleaza partenerilor entitatii precum si altor organizatii, ca respectivul cod LEI poate fi utilizat pentru a eficientiza verificarile de tip due-diligence, verificarile potentialilor clienti si ale contrapartilor in contracte, facilitand derularea afacerilor cu acestia.
Statusul Indicatorului de conformitate este inclus în detaliile din tabloul de bord pentru semnalizarea conformitatii, astfel incat toti utilizatorii datelor LEI sa poată identifica cu usurinta daca un LEI individual respecta anumite politici ROC – informatiile sunt disponibile
AICI
Inapoi